EYT DÜZENLEMESİ YAYIMLANDI

Yazı İçeriği

EYT NEDİR ?

EYT; açılımı emeklilikte yaşa takılanlar demektir. EYT sorunu 1999 yılında yürürlükte olan Sosyal Sigortalar Kanununda yapılan değişiklikle ortaya çıktı. Bu yasal değişikliğin temel amacı erken yaşta emekli olma imkanının etkilediği sosyal güvenlik sistemini düzeltmekti. EYT kanun değişikliğiyle 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların emekliliği hak etme koşulları değişti.

Bu tarihten sonra emekliliğe hak kazanmak için sigortalılık süresi ve prim gün sayısının yanında yaş şartı da geldi. Yasa değiştirilmeden önce, emekli olabilmek için sigortalılık süresi ve prim gün sayısındaki koşulların karşılanması yeterliydi. Değişiklik öncesinde kadınlarda 20; erkeklerde ise 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim şartını yerine getirenler emekli olabiliyordu. Değişiklikten sonra ise kademeli olarak yaş ve prim gün sayısı arttırıldı. Son halinde ise prim ödeme gün sayısı işçilerde (SSK) 7200, esnaf ve çiftçilerde (Bağ-Kur) ise 9000’e çıkartıldı. Yaş şartı ise kadınlarda 58, erkeklerde 60 olarak emeklilik yaşı belirlendi.

KİMLER EYT KAPSAMINDA ?

8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalılık süresini ve prim gününü tamamlayan çalışanlar emekli olabiliyordu. Ayrıca yaş şartı yoktu. Sosyal Sigortalar Kanununda yapılan değişiklik ile bu iki kriterin yanına bir de yaş şartı eklendi. Bu şekilde 1999’da yürürlükte olan Sosyal Sigortalar Kanunu’nda yapılan değişiklikle emekli olma yaşı değişti. Yapılan bu değişiklik öncesinde; kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 5000 gün prim şartı ve 25 yıl sigortalılık süresi yeterliydi.8 Eylül 1999 tarihinde 4447 sayılı Kanun ile birlikte kadınlarda emeklilik yaşı 58, erkeklerde 60 oldu. 2008 yılına gelindiğinde ise ilk kez sigortalı olarak işe başlayacaklar için 5510 sayılı Kanun ile emeklilik yaşı 65’e yükseltildi. Yani artık 65 yaşına kadar emeklilik için beklemek gerekecek.

RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

Bilindiği üzere Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklama ile EYT kapsamında kalanların emeklilik için önünün açılacağı ve emeklilik için yaş şartının kaldırılacağı açıklandı. Bu açıklama ile 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi bulunan ve 5000 günlük prim ödemesini tamamlayan kişiler resmen emekli olmaya hak kazandılar.

3 Mart tarih, 32121 sayılı Resmi Gazete’de Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılmasına dair kanun yayımlanmış ve aynı tarihte yürürlüğe girmiştir. 

Kabul edilen kanun ile 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlayanların emekliliğinde yaş koşulu kaldırıldı. Söz konusu tarihten önce çalışmaya başlayanlardan, yaş dışındaki koşulları sağlayanlar emekli olabilecekler. Primi Sosyal Sigortalar Kurumuna yatırılan vatandaşlarda 5000 – 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak. BAĞKUR ve Emekli Sandığı’na tabi erkekler 9000, kadınlar 7200 prim gününü tamamlayarak emekliliğe hak kazanabilecekler. Bu kanuna esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmaz ve geriye dönük hak talep edilemez. 

EYT BAŞVURU ŞARTLARI

  • 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydının bulunması,
  • 5000-5975 günlük prim ödemesinin tamamlanması,
  • Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresinin dolması.
  • BAĞKUR ve Emekli Sandığı’na tabi erkekler için 9000, kadınlar için 7200 prim gününün dolması

Kanunun Resmi Gazete’de yayımlandığı günden itibaren, koşulları yerine getirmiş olan EYT’liler emeklilik dilekçesi verebilecekler. Dilekçeyi mart ayının herhangi bir gününde verenlerin emekli aylıkları, 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere bağlanacak. Dilekçeler aynı zamanda E-Devlet uygulaması üzerinden verilebilecektir.

Resmi Gazete metni için https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/03/20230303-8.htm

Detaylı bilgi için ofisimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

WhatsApp
Telegram
Twitter
Facebook
LinkedIn
Email
Yazdır