FİRMALARIN YURT DIŞI KAYNAKLI DÖVİZLERİNİN TÜRK LİRASINA DÖNÜŞÜMÜNÜN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANDI

26.01.2023 tarihli 32085 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile firmaların yurt dışı kaynaklı dövizlerinin Merkez Bankasına satılması ile Türk Lirası vadeli mevduat katılma hesaplarına dönüştürülmesi halinde firmalara sağlanacak desteğe ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. 

Tebliğe göre, Firmaların yurt dışı kaynaklı dövizlerinin banka aracılığıyla Merkez Bankasına satışı sırasında, Merkez Bankasınca belirlenecek süre boyunca döviz alımı yapmama taahhüdünde bulunulması şartıyla, taahhüt sahibi firmalara dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen tutarın yüzde 2’si kadar döviz dönüşüm desteği ödenecek. 

Firmalar, ülkeye getirdikleri yurt dışı kaynaklı dövizlerinin en az yüzde 40’ını TCMB’ye sattıktan sonra getirilen dövizin kalan kısmını kur korumalı dönüşüm hesabında değerlendirebilecek ve verdikleri taahhüt karşılığında Türk Lirasına çevrilen tutarın yüzde 2’si kadar döviz dönüşüm desteği alabilecek. Satışı yapılacak dövizlerin ve Türk Lirası vadeli mevduat katılma hesaplarına dönüştürülecek dövizlerin kaynağının yurt dışı olup olmadığı ise bankalar tarafından denetlenecek.

Bu tebliğ yayım tarihi olan 26.01.2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

WhatsApp
Telegram
Twitter
Facebook
LinkedIn
Email
Yazdır